Wat is dansen?

Dansen is bewegen met je lichaam. Dansen is een kunstvorm en een manier om non-verbaal te communiceren. Dansen is het vertellen van een verhaal.

Alle uitdrukkingen, emoties en gebaren die iemand in zich voelt, kunnen tot uiting komen in een welbepaalde dans. Om te kunnen dansen moet je luisteren naar een innerlijk ritme. In de meeste gevallen bestaat dit ritme uit slagklanken dat men terugvindt in muziek, maar het kan ook een inwendig ritme zijn. Ritme dat voel je. Sommigen voelen het aan en anderen niet. Je kunt het hebben meegekregen van bij de geboorte, anderen kunnen het leren.

Sommige vechtsporten uiten zich ook onder de vorm van dans. Ik denk bijvoorbeeld aan Capoeira. De Braziliaanse gevechtssport.

Dansen bestaat in verschillende vormen en stijlen. Onder vormen bedoel ik solodans, partnerdans en groepsdans. Stijlen zoals ballet, jazz-dans, Latijns-Amerikaanse dans e.d. zijn er te veel om op te noemen. Voor ieder bestaat er een aangepaste vorm van dansen. De keuze van een dansstijl is altijd persoonlijk. De ene voelt zich beter bij de klassieke dans terwijl de andere liever kiest voor hiphop of iets anders.

Algemeen geweten is dat klassiek ballet dé basis vormt voor allerlei technieken. Bij diegenen die deze dansstijl niet hebben gevolgd, ontbreekt het vaak aan geoefendheid en lenigheid om andere dansstijlen goed te kunnen beoefenen. Dansen is een sport voor jong en oud. Iedereen die wil, kan het leren. Ik denk voornamelijk aan rolstoeldansen, zelfs honden kunnen het, met het welbekende doggy dance. Dansen doe je ook op schaatsen. Volksdansen, lijndansen, salondansen… te veel om op te noemen.

Dansen maakt blij en doet alle stress vergeten. Het is een vorm van expressie die je een persoonlijke uitstraling geeft. Door dansen kunnen je gevoelens veranderen.  Dansen maakt deel uit van onze cultuur. Een cultuur die op elke plaats in de wereld anders is. Nét dat is zo mooi aan deze sport. Je kunt het blijven leren. Verzadiging aan dans bestaat gewoon niet. Het is een sportvorm waar je geen grenzen kunt leggen maar wel verleggen, tenzij het om de bescherming van je eigen lichaam gaat. Qua leergierigheid zijn er geen limieten.

Dansen wordt in vele landen ook gezien als een uiting van geloof. Dansen vertelt zoveel. Het is aan iedere danser om precies leren te vertellen wat hij of zij juist bedoelt en welk verhaal hij wil overbrengen aan de ander.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *