Bore-out, wat betekent het?

Bore-out

Een bore-out betekent verveling. De symptomen zijn vaak dezelfde als bij een burn-out. Mensen die lijden aan een bore-out zijn vaak moe, lusteloos, en werken onder hun niveau.

Het werk is saai en eentonig waardoor de werkomgeving een echte sleur wordt. Je batterijen lopen snel leeg en nog het ergst van al, je voelt je schuldig en wil de schijn ophouden voor de buitenwereld dat je veel werk hebt uit angst om je baan te verliezen.

Verschil met burn-out

Het is niet altijd het geval maar het gebeurt wel vaker dat een bore-out samenloopt met een burn-out.  Alleen is het verschil soms moeilijk merkbaar omdat de symptomen vaak gelijkaardig zijn.

Bij een bore-out zit je al veel te lang in je comfortzone, Je krijgt geen prikkels meer en de uitdagingen vallen weg. De verveling treedt op en door het gebrek aan zelfontplooiing heb je geen zin meer in werken met als resultaat: je wordt moe.

Het enige wat je nog wil, is dat de dag snel vooruitgaat zodat je vlug naar huis kan. Eens je de deur van je kantoor dichttrekt, wil je niets meer met het werk te maken hebben.

Bij een burn-out ben je al veel te lang tot het uiterste gegaan. Dit noemt men de effortzone. Je hebt last van stress en bent vaak perfectionistisch ingesteld. Je werk komt altijd op de eerste plaats. Bij een burn-out wil je té veel doen terwijl je bij een bore-out het gevoel hebt om niet genoeg te kunnen doen.

Hoe pak je bore-out aan?

De enige manier om van die verveling af te raken is om te gaan praten met je baas. Staat die niet open voor een gesprek, zoek dan een oplossing in een andere baan of een herplaatsing naar een andere afdeling indien dat effectief mogelijk is. In sommige gevallen is het heel erg moeilijk, maar dan moet je voor jezelf afwegen wat voor jou belangrijk is. Kom je er alleen niet uit, ga dan praten met een therapeut of mensen in dit domein die je professioneel advies kunnen geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *