Verliefd zijn, wat doet het met je?

Verliefd

Ken je dat verslavende gevoel van verliefd zijn? Vlinders die onophoudelijk fladderen, hartkloppingen, positieve gevoelens en zenuwachtigheid alom? Het gevoel van alles door een roze bril te zien. Je voelt je heerlijk en je loopt op wolkjes. Maar wat doet verliefd zijn met je lichaam en geest?

Wanneer je verliefd bent worden er in je hersenen hormonen aangemaakt.

Adrenaline

Adrenaline geeft je lichaam een rush waardoor je hartslag gaat versnellen. Je krijgt het warm en je spijsvertering vertraagt. Ditzelfde gevoel krijg je ook bij stress.

Dopamine

Dopamine of het beloningshormoon is een hormoon dat ervoor zorgt dat de verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Je krijgt een geluksgevoel. Dit gevoel ontstaat ook bij het gebruik van eten, alcohol of drugs. Het gevoel is verslavend.

Oxytocine

Oxytocine wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd wordt automatisch aangemaakt bij de aanmaak van dopamine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de andere persoon wil aanraken en knuffelen.

Hartkloppingen

Je hart gaat sneller kloppen door de hypothalamus. Dit is een belangrijk onderdeel van de hersenen dat emoties naar het centrale zenuwstelsel stuurt. Wanneer je verliefd bent dan gaat de hypothalamus grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline produceren. Dit noemt men ook wel neurotransmitters. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van zenuwprikkels.

Vlinders in je buik

Je kan niet eten en het onrustige gevoel in je buik laat je maar niet los. De oorzaak hiervan zijn dopamine en noradrenaline. Deze stoffen zijn amfetamines die je kan vergelijken met het verdovende middel speed. Deze amfetamines onderdrukken het hongergevoel en stimuleren de bloedcirculatie. Deze verhoogde bloedcirculatie veroorzaakt het gevoel van vlinders in je buik.

Chemie

Wanneer je je emoties begint te analyseren dat blijft er eigenlijk niets dan chemie over. Alles behalve romantisch zou je denken. Maar vergeet vooral niet dat net deze chemie mensen tot elkaar aantrekt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *