Koffie uit Puerto Rico

Geschiedenis

250 jaar geleden werden de eerste koffiebomen in Puerto Rico geplant. Sindsdien is de kwaliteit ongeëvenaard gebleven. Boeren vestigden zich rond de stad Yauco. Yauco is gelegen tussen hoge bergen en al snel kwam de idee om er koffie te laten groeien en telen.

De Puerto Ricaanse koffie ontving een premiumprijs door Europa. De koffie viel op door zijn uitmuntende kwaliteit en unieke smaak.

Jaren later werd de koffie-industrie verwoest door de vele orkanen. Boeren moesten twee jaar wachten vooraleer koffie weer een industrie werd.

Daarna kende de koffie opnieuw een internationaal succesverhaal. In vijf jaar tijd ontving de organisatie meerdere hoge onderscheidingen. Dit was zeer zeldzaam als men keek naar de beperkte hoeveelheid koffie die kon worden aangeboden. De concurrentie op de markt voor koffiespecialiteiten was erg groot wat de Puerto Ricaanse koffie nog een sterker karakter gaf.

Yauco Selecto

Koffie uit Puerto Rico betekent biologische koffie van zeer hoge kwaliteit. Het is koffie die nog steeds tot de wereldtop behoord. Een bekende koffiesoort is de Yauco Selecto.

De boon biedt een volle beleving, met een romige, bijna boterachtige smaak en een pakkende afdronk. Een vleugje chocoladeondertonen maakt de ervaring compleet. De koffiebonen worden intensief geteeld. Alleen de rijpe bessen worden geplukt en tot koffie geproduceerd.

De kwaliteitscontrole is zeer streng.

De bonen worden met de hand geplukt en ook zorgvuldig in alle stadia verwerkt. De gezondheid en arbeidsomstandigheden van de arbeiders staan altijd voorop. Net als Amerikaanse burgers verdien de boeren een eerlijk loon en kunnen genieten van de door de overheid gecontroleerde werkomstandigheden. De milieupraktijken bestaan uit een strikt programma voor erosiebestrijding, natuurlijke bemesting en een innovatief water recycling systeem.

De Yauco Selecto koffie komt van twee boerderijen, namelijk ‘Hacienda San Pedro’ en Hacienda San Ana’.  Door de hoogte is een traag maar sterk groeiproces met gematigde temperaturen nodig om kwaliteitsvolle koffie te kunnen produceren. Door de beperkte opbrengst en de hoge kwaliteit is deze koffie slechts in beperkte mate te krijgen. Deze koffie is zo zeldzaam dat er een stevig prijskaartje aan vast hangt. Voor 450 g betaal je al snel 21 euro.

Veel Puerto Ricanen zijn verslaafd aan koffie en drinken het als water.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *