Burn-out een kwelling die steeds meer opduikt

Wat is burn-out?

Burn-out, een aandoening waar uiteenlopende meningen over bestaan. Niet alleen veel onbegrip maar ook een tekort aan kennis. Wanneer ik de discussiegroepen op de televisie hoor, of naar het nieuws in de media kijk, vraag ik me af of specialisten wel écht weten wat burn-out juist inhoudt.

Je batterijen lopen leeg op het werk. Wat is daarvan de oorzaak? Uiteraard is dit puur stress. Een sterke overdrive die je lichaam laat flippen. Je kan niet meer, je voelt je uitgeput. Tegen de middag lopen je batterijen leeg en concentreren wordt moeilijk. Je spieren spannen zich op, je krijgt hoofdpijn en tegen dat je naar huis gaat kan je nog amper je nek en hals draaien. Je schouders doen pijn en stilaan straalt de pijn uit naar de rest van je lichaam. Je wil er niet aan toegeven en je gaat door. Dagen, weken, maanden zelfs jaren aan één stuk door. Want burn-out wordt niet gezien als ‘ziek’.

Is burn-out een ziekte?

Zeker niet. Het is een psychische overload die je lichaam laat blokkeren. Uiteindelijk kan je niet meer verder. Je moet er even tussenuit. Je wil niet meer naar het werk want je voelt je gefrustreerd. Je krijgt geen uitdagingen, geen leuke opdrachten, wordt respectloos behandeld, niet alleen door bazen maar ook door collega’s.  Burn-out komt veelvuldig voor wanneer je in een baan wordt geplaatst zonder dat er rekening wordt gehouden met je capaciteiten en wensen. Natuurlijk horen er soms opdrachten bij een job die niet leuk zijn, maar wanneer die niet-leuke dingen je dagtaak gaan overheersen, dan is er iets goed mis. Dan is het tijd voor een gesprek met je werkgever. Komt er geen oplossing, dan gaat het lichaam reageren.

Bore-out

Naast burn-out heb je ook nog bore-out. Verveling in de job. Een combinatie van bore-out en burn-out komt wel vaker vaar. Een repetitieve baan zonder veel uitdagingen, jezelf niet kunnen ontplooien maakt het allemaal saai. Je hebt zoveel meer in je mars en je mag het niet tonen, want men gaat ervan uit dat je het toch niet kan. De sfeer onder de collega’s is slecht, er is te veel werk voor te weinig personeel. Premies voor hard werk of bevorderingen worden afgeschaft. Waar zit dan nog de uitdaging? Werken moet leuk blijven want werken houdt jong en is een deel van je leven. Maar het moet kunnen in een respectvolle omgeving. Mag er al eens gelachen worden? Of kan dit niet meer?

Bij burn-out wordt alleen maar de werknemer als schuldige gezien. Maar burn-out en bore-out zijn problemen van werkgever én werknemer. Zonder goede communicatie en steun van de werkgever kom je er niet uit. Solliciteren is dan vaak de enige oplossing als je je leven weer wil oppakken.

Voorkomen van burn-out en bore-out

Veel leed zou kunnen worden voorkomen als het menselijke aspect weer op de voorgrond kwam te staan. Begrip, wederzijds vertrouwen en respect zijn eenvoudige begrippen die door weinigen worden toegepast.

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *