Puerto Rico

Geschiedenis

Puerto Rico of Porto Rico wat ‘rijke haven’ betekent, is een klein eilandje dat door Christoffel Columbus werd ontdekt op 19 november 1493.

Puerto Rico werd oorspronkelijk bewoond door de Taíno indianen. Het is een zelfstandig eiland dat voor zijn buitenlands bestuur onder de Verenigde Staten van Amerika valt. De officiële landstalen zijn het Engels en het Spaans maar omdat de bewoners hun eigenheid willen bewaren wordt er voornamelijk Spaans gesproken. Puerto Rico is gelegen in het oostelijk deel van de Caraïbische zee en heeft een oppervlakte van 8.870 km2 met 3.351.827 inwoners in 2017.  Het presidentschap valt onder de bevoegdheid van Donald J. Trump en de gouverneur is Ricky Rosselío.

Puerto Rico is een hoofdeiland dat wordt omgeven door nog 3 kleine eilanden, namelijk Vieques, Culebra en Mona.

Het eiland maakt deel uit van de Grote Antillen en heeft 2 aangrenzende eilanden. Aan de oostkant de Dominicaanse Republiek en aan de westkant de Maagdeneilanden.

Puerto Ricanen kunnen zonder visum naar de Verenigde Staten en de Amerikanen kunnen eveneens naar Puerto Rico zonder een visum aan te vragen. Puerto Ricanen zijn echter niet vertegenwoordigd in het Amerikaanse congres wat betekent dat zij niet mogen stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 1950 werd de Law 600 door de Amerikaanse regering goedgekeurd. Dit betekent dat Puerto Rico het recht kreeg om een eigen grondwet op te stellen. Deze grondwet zegt dat Puerto Rico een vrijstaat is met het behoud van de eigenheid maar verbonden blijft met de Verenigde Staten.

Politiek

In 2012 werd er een volksraadpleging gehouden waarbij de meerderheid van de bevolking koos om lid te worden als 51ste staat van de Verenigde Staten. Bij de Verenigde Staten ligt deze kwestie zeer gevoelig want Puerto Rico zou dan de eerste Spaanstalige staat worden. Tot op heden is er nog steeds geen verandering in de toestand gekomen. Enerzijds zou de armoede op het eiland kunnen worden teruggedrongen maar anderzijds zou er heel wat authenticiteit van het eiland kunnen verloren gaan. Een vraag die vele eilandbewoners zich de dag vandaag nog steeds stellen.

Nationale drank

De nationale drank van Puerto Rico is de piña colada. Piña betekent ‘ananas’ en colada staat voor ‘gezeefd’. Het is een mix van witte rum, ananassap en kokosmelk.

Nationale feestdag

De nationale feestdag valt op 4 juli. De hoofdstad is San Juan. San Juan wordt onderverdeeld in het oude San Juan met de geplaveide smalle straatjes en de kleurrijke huisjes waar de bloemen op de balkons prijken en het nieuwe San Juan met hotels en een grote shopping mall, Plaza de las Americas. San Juan is gelegen in het noorden van het eiland.

Exotische vakantiebestemming

Puerto Rico is een exotische vakantiebestemming maar helaas nog vaak heel erg duur. Je hebt er tal van bezienswaardigheden zoals

  • El Yunqué, het regenwoud;
  • El Morro een 16de eeuwse oude fort  San Felipe;

  • Arecibo Observatory, de grootste telescoop ter wereld, het carnaval in Ponce;
  • Caja de Muertos, een klein eiland dat is beschermd als natuurreservaat. Je vindt er voornamelijk schildpadden;
  • Bioluminescent Bay, een baai met lichtgevende micro-organismen. Je hebt er 3 in Puerto Rico, Laguna Grande, Mosquito Bay en La Parguera.  

Het landschap is heel erg mooi en divers. Je kan er genieten van witte stranden met palmbomen, heuvels en bergen, woestijngebied. 60% van het eiland bestaat uit een bergachtig landschap. De Cordillera Central loop door het midden van het eiland. De hoogte berg van Puerto Rico is de Cerro La Punta (1.338 m)

Het nationale dier

Het nationale dier is de ‘coquí.’ Een bruine kikker die een bepaald geluid maakt en klinkt als co-quí. Het mannetje begint te zingen als de zon onder gaat en laat zich vooral horen bij regenweer. De vrouwtjes maken echter geen geluid.

De nationale bloem

De nationale bloem is el flor de maga. Een prachtige roze bloem met 5 bloemblaadjes in de vorm van een hartje.

Dans en muziek

Dans en muziek hebben altijd een belangrijke rol  gespeeld in Puerto Rico. De verschillende dansstijlen die er worden beoefend zijn: salsa, merengue, danza, plena, chacha, bomba.

De vlag

De vlag van Puerto Rico werd ontworpen in 1885 en kreeg pas een officiële status in 1952. Het valt op dat deze een grote gelijkenis vertoont met de vlag van Cuba. Dit is zeker geen toeval want beide eilanden hadden éénzelfde doel: namelijk een staat van de Verenigde Staten worden.

Het weer

Het weer in Puerto Rico is een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 25°C tot 31°C het hele jaar door met veel neerslag. De kleinste kans op neerslag is er tijdens de wintermaanden. Er is kans op orkanen van de maanden juni tot december.

Onlangs kwam Puerto Rico veelvuldig in het nieuws omwille van de verwoesting van de orkaan Maria. Het eiland zal vele jaren nodig hebben om weer in zijn originele staat te kunnen vertoeven.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *