De Bomba

Geschiedenis

De Bomba is een traditionele dans afkomstig uit de 17de eeuw van de Afrikaanse slaven. De stijl is overgewaaid naar Puerto Rico en werd daar een van de nationale dansen. Men danste ‘La Bomba’ voornamelijk op de suikerplantages aan de kust. Vandaar dat deze dans vaak op het strand wordt gedanst.

De muziekinstrumenten die voor deze dans worden gebruikt zijn een grote trom, sambaballen en een conga. De teksten zijn vaak zeer sensueel en cynisch waardoor de slaven beter hun gevoelens konden uiten.

Bekijk de video

Bron: YouTube  – Dan Vazquez: https://www.youtube.com/watch?v=ZummXOaoXuo&list=RDZummXOaoXuo&t=30

De Bomba wordt gedanst in Loíza, Santurce, Mayaqüez, Ponce en New York City. De stijl bestaat uit wel meer dan 20 ritmes en is een dialoog tussen de drummer en de danser. De Bomba is een vrije dans.

Een vrouwelijke soliste ‘laina’ doet een primitieve oproep waarop de drummer begint de drummen en de danser gaat freestylen. De typische danskleding voor mannen bestaat uit een witte Fedora hoed. De vrouwen dragen een hoofddoek en plantageoverhemden.

Na de afschaffing van de slavernij bleven de slaven deze dansvorm beoefenen en maakten er een sociaal evenement van. Stilaan werd deze dans ook populair bij de hogere klasse. Alhoewel de kloof tussen arm en rijk nog steeds bleef bestaan.

Bomba Performers

De bekendste groep is de Cepeda Family die de Bomba al jaren speelt. Roberto Angleró schreef ‘Si Dios fuera negro’, zijn bekendste nummer in Puerto Rico. Het werd een grote hit. De song werd vertaald naar het Frans en werd eveneens een hit in Martinique.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *