Wat is salsa?

Salsa is een verzamelnaam van verschillende soorten dansen en ritmes. Salsa betekent ‘saus’ in het Spaans. Een mix van ingrediënten, net zoals de dans.

Geschiedenis

Het jaar en de manier waarop salsa juist is ontstaan is nog vaak een discussiepunt. Volgens sommigen zou salsa zijn ontstaan in de jaren ’20 terwijl anderen beweren dat de eerste salsa werd erkend in de jaren ’40. We zullen het met zekerheid nooit weten. Er bestaan verschillende theorieën over. Cubanen beweren dat salsa uit Cuba komt, terwijl de Amerikanen beweren dat salsa in New York City is geboren.

Salsa is een zeer passionele dans met een eigen cultuur afkomstig uit de arme landen van de Caraïben. De ritmes komen uit Afrika en werden gemixt met Caraïbische ritmes. Salsa werd vooral gedanst door latino’s.

De mensen uit Louisiana en de Fransen die tijdens de opstand naar Cuba vluchtten brachten hun Europese roots mee. De contacten met Europa werden verstevigd en op die manier ontstond er een mix van Europese en Cubaanse instrumenten. Dit bracht meer variatie in de muziek en op termijn werd de Son geboren.

Na de tweede wereldoorlog emigreerden latino’s,  Cubanen, Puerto Ricanen, Colombianen en Venezolanen, naar de Verenigde Staten en brachten hun specifieke ritmes mee en creëerden er een eigen dans mee.

De Cubanen dansten de Son, de Rumba en de Danzon, de Chacha en de Mambo. Puerto Ricanen hadden de Bomba en de Plena.

In 1970 ontstond een verzamelnaam voor deze mix van stijlen, de ‘salsa’. Salsa is eigenlijk ontstaan in New York City maar geïnspireerd door de Cubaanse ritmes. Salsa werd in de Verenigde Staten gecommercialiseerd. Latino’s hebben deze vorm van dansen beoefend op het strand. De golven gaven hierbij het typische ritme aan.

Emoties

In de wereld wordt salsa door 60 miljoen mensen verheerlijkt en vereerd. Bij het geringste feestje gaan ze aan het dansen.

Salsa is een manier van leven. Salsa is niet allen muzikaal maar ook sociaal en helpt bij velen tegen verdriet en angst. Men doet aan salsadansen om zijn verdriet en pijn te vergeten. Veel mensen staan ermee op en gaan ermee naar bed.

Basispas

De basispas van de salsa noemt men Mambo basic. Salsa is een dans met de nadruk op bewegen. Er is geen vaste volgorde van figuren. Zoals bij de andere dansen is het de man die de leiding heeft en aangeeft welke figuren hij wil dansen. De salsadans wordt gedanst in 8 tellen waarvan de 4de en de 8ste tel vaak een rust is.

Salsa kan je dansen met zijn tweeën in groep of alleen. Deze vorm noemt men ‘salsa suelta’. Je kan het doen onder de vorm van een soort line dance. Het is zeer aangenaam om doen en laat de ritmes door je lichaam zinderen. De salsa in groep is ontstaan in Cuba en noemt men ‘Rueda de Casino’. ‘Rueda’ betekent ‘wiel’ en staat voor het wisselen van paren.

Verschillende soorten salsa

  • De Antilliaanse stijl
  • De New York stijl
  • Miami stijl
  • De Cubaanse stijl
  • LA stijl
  • De Son

Salsa is een dans waar de nadruk ligt op het bewegen van de heupen. Het bovenlichaam  blijft meestal rechtop. De bedoeling van salsa dansen is plezier maken. Niet om wedstrijden mee te winnen. Laat je gaan en volg de zwoele ritmes.

Timba

Jaren later is er in Cuba een nieuwe dans ontstaan, namelijk de ‘Timba’. Timba is salsa gemengd met funck en rap.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *